
Euroopan hajoamissodat
Share
Syksyllä minulla sattui olemaan luppoaikaa ja päätin järjestää Jalavan historiakirjahyllyt uudelleen. Tarkoituksena oli saada kokoelmaan oma sisäinen logiikka ja kerätä ympäri Jalavaa lojuvat historiakirjat yhteen paikkaan. Edes väliaikaisesti. Samalla voisi tarkastaa, että mitä kaikkea sitä omistaakaan. Järjettömän suuri urakka, en suosittele kenellekään. Mutta keskenkään ei voinut jättää, kun kerran siihen oli herennyt.
Pääsin urakassani kohtaan, jossa historiakirjat käsittelivät Euroopan historiaa vuosilta 1917-23, joka on selvästi erotettavissa omaksi historialliseksi kokonaisuudekseen. Ensimmäinen maailmansota ei nimittäin itärintaman osalta loppunut vuoteen 1918 ja Versailles’n rauhansopimukseen. Ja jo vuonna 1917 oli nähtävillä se valtava mullistus, minkä ensimmäinen maailmansota Euroopan itäosalle aiheutti. Syntyi valtava sotamaa, joka kattoi alueen Suomesta Baltian ja Balkanin kautta Mustallemerelle. Itäiseen Eurooppaan syntyi valtatyhjiö, jonka täyttäminen aiheutti lukuisia paikallisia sotia ja kapinoita. Suomen kansalaissota, Baltian maiden vapaussodat sekä lukuisat eteläisemmän Euroopan kahakat ovat osa tätä ilmiötä. Toisaalta se näkyi myös Saksan keisarikunnan raunioille perustetussa Weimarin tasavallassa, jonka yhteiskunnallinen ilmapiiri oli hyvin levoton ja epävakaa.
Huomionarvoista on, että kaikki nämä sodat ja kapinat käytiin ensimmäisen maailmansodan häviäjävaltioiden alueella, merkittävänä poikkeuksena Irlannin vapaussota britti-imperiumista irtautumiseksi. Romanovien Venäjän keisarikunta ja Habsburgien Itävalta-Unkari pirstoutuivat ja lakkasivat olemasta tällä ajanjaksolla. Niiden alueille syntyi uusia pienempiä kansallisvaltioita, kuten Suomi ja Baltian maat. Hohenzollernien hallitsema Saksan keisarikunta muuttui demokraattiseksi tasavallaksi.
Voidaankin sanoa, että vuoteen 1923 mennessä kaikki manner-Euroopan suuret imperiumit olivat joko lakanneet olemasta tai muuttaneet muotoaan perustavalla tavalla ja niiden alueille oli syntynyt lukuisia uusia tasavaltoja. Kyseessä on helposti hahmotettava historiallinen kokonaisuus. Mutta millä nimellä sitä kutsutaan? Joskus olen nähnyt käytettävän nimitystä Sotamaa tai Euroopan sisällissota, mutta niistä puuttuu hyvälle termille kuuluva ominaisuus, että termin kuullessaan heti hahmottaisi mistä ilmiöstä puhutaan.
Kirjahyllyä järjestellessäni mietin, että mikä ajanjakson nimitys olikaan. Kunnes yhtäkkiä keksin sen.
Ehdotan kyseiselle historialliselle ilmiölle nimitystä Euroopan hajoamissodat.
Mikko Jalava, kauppias