Jalava ja Oulu

Jalava ja Oulu

Oulun 420-vuotisjuhlia vietettiin eilen 8.4.2025. Tervaporvareiden kaupunki on ollut historian saatossa merkittävä myös Jalavalle. Siellä on vierailtu, käyty kauppamatkoilla, varastojentäydennyksellä, sinne on muutettu asumaan, opiskelemaan ja töihin. Paikallisena keskuksena Oulu on näkynyt monella tapaa Jalavan elämässä.

Taivalkosken kylä on ylipäätään rakentunut Iijoen ympärille, joka on tarjonnut oivan väylän sahatavaran ja tervan siirtoon ylimailta merimaihin. Ja kun syntyi yhteisö, niin tarvittiin tietenkin kauppojakin. Osaltaan tähän vastasi Jalavan perustaja Stephan Jakowleff, joka perusti maakaupan Taivalkosken taajamaan vuonna 1883.

Korkeimmillaan kauppareissut Oulun suuntaan olivat toisen sukupolven aikana kun Daria ja Nikolai tarttuivat ohjaksiin Nikolain veljen Mikon kanssa.  Nikolai oli suurten mittojen mies ja kävi kauppaa Kuolan suuntaan, Pietariin, Tukholmaan ja tietenkin Ouluun. Kauppamatkat Ouluun olivat tärkeitä monessakin mielessä. Sieltä haettiin täydennystä kaupan varastoihin ja vietiin Koillismaan anteja myyntiin ja toimitettavaksi esimerkiksi Tukholmaan. Oulun torinrannassa Jalavalla oli oma makasiini välivarastona ulkomaan kauppaa varten. Tukholmaan vietin muun muassa läheisestä Korvuanjoesta löytyneitä jokihelmiä. Ja sanotaan, että Ruotsin kuninkaan kruunussa on Nikolain myymä jokihelmi.

Aluksi Oulun reissut tehtiin tietenkin hevospelillä. Matka oli pitkä ja siitä selvisi hyvässä lykyssä yhdessä viikossa. Toki viimeistään 1930-luvulta lähtien matkat tehtiin paljoudessa autokyydeillä. Nikolain poika Janne Jalava oli Taivalkosken ensimmäisiä autoilijoita ja pitäjän ympäri tunnettu sompamies. Janne ajoikin paljon kuormaa Ouluun ja takaisin nuorena miehenä. Tuolloin Oulusta Kuusamoon menevä tie meni Siekkisen kautta Taivalkosken keskustasta kymmenisen kilometriä pohjoiseen. Taivalkoskelle tuli sieltä vain pistotie ja useimmat linja-autot jättivät Taivalkoskelle matkustajat Siekkisen tienhaaraan.

Valtatie 20  Oulusta Kuusamoon tehtiin 1960-luvulla autojen yleistyessä ja se kulkee suoraan Taivalkosken keskustan läpi. Maantie onkin korvannut Iijoen merkittävimpänä väylänä Koillismaan ja Oulun välillä.

Oulu on ollut merkittävä Jalavalle myös opinahjona.  Jalavasta on lähetetty lapsia Ouluun kouluun ennen kuin kansakoulu perustettiin Taivalkoskelle. Neljännestä polvesta vasta nuorimmainen, ja myöhempi kauppias, pääsi aloittamaan koulunsa Taivalkoskella kansakoulussa. Myöhemmin Ari kävi kauppakoulua Oulussa ennen kauppiasuran varsinaista alkua. Nykyinen kauppiaspariskunta Laura ja Mikko ovat molemmat asuneet Oulussa ja valmistuneet filosofian maistereiksi Oulun yliopistosta.

Oulu on edelleen merkittävä toimija myös Koillismaan ja Jalavan kannalta. Odotamme innolla Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. Taivalkoski on yksi Oulun yhteistyökumppanikunnista ja juhlavuosi tulee näkymään myös Jalavan pihapiirissa.

Onnittelut 420-vuotiaalle Oululle!

 

Takaisin blogiin